محدوده و طول و عرض جغرافیایی روستای سمغان:

 

            عرض جغرافیایی: 29/8 بیست و نه و هشت دهم

             طول جغرافیایی: 51/6 پنجاه و یک و شش دهم


 روستاي سمغان در استان فارس و در 12 كيلومتري شمال غربي قائميه قراردارد. این روستا قدمتی چند هزارساله دارد و از لحاظ تقسیمات ی جزء چنارشاهیجان است ولی مردم سمغان خود را کوهمره ای می دانند. اسم روستای سمغان با احتمال قویتر، سه مغان بوده است. سه مغان بدین معنی است که در زمان های باستان و در دوره ساسانیان سه مُغ زرتشتی  یعنی سه تن از بزرگترین ان زرتشتی (موبد موبدان) در زمان ساسانیان در این روستا زندگی میکرده اند هرچند آثار تاریخی و نمادی ملموس از آن ها نداریم.

بعضی نام قدیم سمغان را سَمَنگان می دانند و به ربط دادن آن به سَمنَگانِ ذکر شده در شاهنامه فردوسی اشاره و علاقه دارند. تا کمتر از20 سال پیش حتی عنوان تابلوی شرکت تعاونی روستایی سمغان، سَمَنگان بود، البته سمنگان مورد نظر رستم که شدیداً مورد تردید و انکار است.

بعضی هم نام های دیگری ذکر کرده اند از جمله صَمغان با توجه به وجود صَمغ درختی فراوان حاصل ازدرختان بادام وحشی گسترده در صحرای سمغان و ورودی روستا.

حتی در اثبات وجه تسمیه سِه مُغان برای سُمغان، مدرک محکم و اطمینان بخشی وجود ندارد. اما جمع بندی ما از بررسی حضور بسیار سنگین و پر رنگ حکومت ساسانی در روستای سمغان، صحرای ملای انبار، باغستان سمغان، کوه سَرَک، سَر کَل و . این علت نام گذاری را از همه قویتر و محتَمل تر می نمایاند.

روستای سمغان به علاوه باغستان ها، کوهستان ها و دشت های آن از شمال شرقی به باغستان دوسيران و نیز دشمن زياري، از جنوب به روستای مُلاي انبار و شهر قائميه، از جنوب شرقي به روستاهاي چِكَك و نودان، از غرب و شمال غربي به گَلگون، خومه زار، هَرَرِز  و بَوان مي رسد.

طبییعت این روستا و اطراف آن تنوع زیادی دارد از جمله كوه ها، تپه ها، صحرا و دشت ها، باغها، مزارع و ده یا آبادی سمغان با خانه های پلکانی و زیبا.

روستای سمغان به دلیل کوهستانی بودن و اهمیت دفاعی که داشته است تا زمان نادر افشار شهر بوده و در لشکر کشی نادر به حاشیه خلیج فارس و جنوب کشور به دلیل سرپیچی حاکمش از دستورهای نادر و عدم همکاری با او  و حتی همکاری با مخالفان نادر، توسط وی به آتش کشیده می شود و بدین دلیل اکثر جمعیت خود را از دست می دهد. آثار چوب های سوخته ی سقف منازل در این آتش سوزی وسیع، در کنده کاری های امروز زمین و خاک روستا برای اهالی بسیار نمایان و شناخته شده است.

جمعیت سمغان در آن زمان حدود 12هزار نفر بوده است و ساختمان ها از شرق تا غرب روستا تقریبا به هم چسبیده و فشرده بودند. اکثر کسانی که از حمله نادر جان سالم به در برده اند به شهرهای سپیدان فارس(اردکان)، بیضا، برازجان، هرمزگان و . کوچ کرده اند. اشتراک های زبانی و فرهنگی این نقاط با سمغان صحت این گفته را تایید می کند. مثلاً در این رابطه بد نیست دقایقی برنامه محلی شبکه هرمزگان را تماشا کنیم.

دهستان سمغان:

به علت قدمت و اهمیت روستا، عنوان دهستان سمغان شامل روستای سمغان، ملای انبار و پیرسبز است.

 

جهت اطلاعات بیشتر می توانید به کتاب فارسنامه ناصری، کتاب جهانگشای نادری، کتب تاریخی حکومت ساسانی و شهر بیشاپور و . رجوع کنید.

 

ان شاء الله در مطالب آینده، حقایقی معلوم یا نامعلوم در مورد حضور بسیار سنگین و پر رنگ حکومت ساسانی در روستای سمغان، صحرای ملای انبار، باغستان سمغان، کوه سَرَک، سَر کَل و . بیان خواهیم کرد.

 


سمغان کُهَن سمغان ,روستای ,روستا ,سمغان، ,باغستان ,زمان ,روستای سمغان ,حکومت ساسانی ,روستای سمغان، ,انبار، باغستان ,باغستان سمغان، ,انبار، باغستان سمغان، , منبع

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

briargwpmiqci9 site تخفیف دونی دیلینو - دانلود فیلم و سریال - دانلود رایگان فیلم و سریال lityWha shop مرکز تخصصی طراحی و چاپ متین ، بزرگترین مرکز تخصصی انواع چاپ در ایران الکترونیک ولتاژ | Electronic Voltage موسسه حفاظتی مراقبتی حامیان امین شهر